ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
neapnoigiatondioniso@gmail.com

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Δήλωση για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας - ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ

Διόνυσος,  21 Μαρτίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή τις εγκαταστάσεις  κεραιών κινητής τηλεφωνίας στον Άγιο Στέφανο, το Κρυονέρι και τη Δροσιά και την δικαιολογημένη αντίδραση των κατοίκων, η δημοτική κίνηση «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο» με επικεφαλής και υποψήφιο Δήμαρχο Διονύσου τον Παναγιώτη Μπιτάκο, δηλώνει τα εξής:
Είναι πραγματικά άξια λόγου η προχειρότητα με την οποία η σημερινή Δημοτική Αρχή χειρίστηκε και δυστυχώς εξακολουθεί να χειρίζεται το πρόβλημα της εγκατάστασης Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας στο Δήμο. Δεν μπορεί κανείς να μονοπωλεί ευαισθησίες και μάλιστα όταν αυτές αφορούν ζητήματα που άπτονται της υγείας των πολιτών.
Η απομάκρυνση των κεραιών δεν μπορεί να στηρίζεται στην επικοινωνιακή πλευρά του θέματος ή σε πρόσκαιρες δράσεις ακτιβιστών, αλλά χρειάζεται μελέτη, σχεδιασμός και συγκεκριμένες ενέργειες από πλευράς Δήμου.
            Η  προχειρότητα, η έλλειψη ελέγχου από πλευράς Δημοτικής Αρχής και το πολύπλοκο νομικό πλαίσιο, επιτρέπουν στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να τοποθετούν ανεξέλεγκτα και κρυφά (μέσα σε θερμοσίφωνες, καμινάδες κλπ.) τις κεραίες τους, ακόμα και δίπλα σε σχολεία ή γηροκομεία. 
Ο  Δήμος διαθέτει στοιχεία για τον αριθμό των κεραιών που έχουν εγκατασταθεί; Διαθέτει μητρώο και φάκελο ελέγχου για κάθε μια από αυτές; Πόσες έχουν καταγραφεί  τα τελευταία 4 χρόνια και τι κυρώσεις έχουν επιβληθεί;
Η δημοτική κίνηση «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο» καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις  για την ουσιαστική και δυναμική αντιμετώπιση του προβλήματος όπως:

1.  Συγκρότηση Διαπαραταξιακής Επιτροπής με μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που θα αφορά τις κεραίες και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και πιο συγκεκριμένα: 
  • Την καταγραφή όλων των κεραιών στα όρια του Δήμου, μέσω της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (ΕΕTT). 
  • Την μέτρηση της ακτινοβολίας και την καταγραφή των παράνομων κεραιών.
  • Την τοποθέτηση μετρητών σε επιλεγμένα δημόσια κτήρια του Δήμου, σε συνεργασία με το ΕΜΠ, που θα μετρούν σε 24ώρη βάση το σύνολο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από διάφορες πηγές (κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κτλ).
2.         Άμεσες ενέργειες, σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους πολίτες και φορείς, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που δίνουν τόσο ο σχετικός νόμος όσο και η έλλειψη σχετικής απόφασης της Περιφέρειας Αττικής, για τροποποίηση του νομικού πλαισίου (Νόμος 3431/2006),  με αντικείμενο:
  • Την υποχρεωτική έγκριση του Δήμου ως προϋπόθεση αδειοδότησης για εγκατάσταση. 
  • Την αλλαγή του ορίου ελάχιστης οριζόντιας απόστασης από χώρους συγκεντρώσεως ευπαθών ομάδων (σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία κτλ).
  • Την υποχρεωτική σήμανση των υπαρχουσών κεραιών.
  • Την απαγόρευση «καμουφλαρίσματος» των κεραιών.
  • Την άμεση απομάκρυνση,  μετά από κάθε καταγγελία παράνομης κεραίας.
            3.         Συνεργασία με την Περιφέρεια και την ΚΕΔΚΕ  ώστε να αντιμετωπιστεί επιτέλους ο διαρκής δικαστικός παροξυσμός, που προκύπτει από τις καθημερινές εκδικάσεις θεμάτων που αφορούν τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, με τους πολίτες και τους Δήμους να αντιστέκονται και να «ματώνουν» οικονομικά, τις εταιρείες να επιδιώκουν με «κάθε τρόπο» να τις τοποθετήσουν και το Κράτος να βολεύεται από την γραφειοκρατία και να στέκεται αναποτελεσματικά μακριά από το πρόβλημα.

Ο κόσμος αλλάζει… Εσύ;

«Νέα Πνοή για τον Διόνυσο»
Γραφείο Τύπου
 


Διεύθυνση Γραφείου: Σωκράτους 2 - Αγ. Στέφανος
Τηλ: 2106215870
Web Site: www.neapnoidionisos.gr
Email: neapnoigiatondioniso@gmail.com
Blog: http://neapnoidionisos.blogspot.com
Facebook: ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ