ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
neapnoigiatondioniso@gmail.com

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ


ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ



ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ



ΑΡΘΡΟ 1ο

ΕΠΩΝΥΜΙΑ - ΕΔΡΑ - ΕΜΒΛΗΜΑ - ΣΦΡΑΓΙΔΑ

1.      Ιδρύεται ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση (Δ.Κ.) στο Δήμο Διονύσου με την επωνυμία «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο».

2.      Το έμβλημα της Δ.Κ. απεικονίζει ένα (1) δέντρο και τρία ανοδικά βέλη (1 κόκκινου χρώματος, 1 λαχανί και 1 γαλάζιου) σε σχεδιαστική μορφή.

3.      Η σφραγίδα της Δ.Κ. «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο» είναι κυκλική και φέρει το όνομά της.



ΑΡΘΡΟ 2ο

ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ

Λειτουργεί με τους βασικούς κανόνες ενός σωματείου, αλλά δεν έχει επίσημη νομική μορφή και υπόσταση.



ΑΡΘΡΟ 3ο

ΑΡΧΕΣ - ΟΡΑΜΑ - ΣΤΟΧΟΙ - ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ - ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

3.1    Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

1.             Η Δ.Κ. «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο» έχει ως μέλη της φυσικά πρόσωπα που ασπάζονται και υιοθετούν τις αρχές, το όραμα και τους στόχους της (Άρθρο 3, παρ. 3.2, παρ. 3.3).

2.             Απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους (και σε αυτούς που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο Δήμο Διονύσου ανεξάρτητα από το αν είναι και δημότες) οι οποίοι, με ανιδιοτέλεια, επιδιώκουν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και επιθυμούν την προαγωγή αξιών όπως η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια, η κοινωνική συνοχή και η συμμετοχή.

3.2    ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ Δ.Κ.

Συνδετικό κρίκο μεταξύ των μελών της Δ.Κ. «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο», αποτελούν οι Βασικές Αρχές, όπως αποτυπώνονται στη Πολιτική της Διακήρυξη, δηλαδή:

1.             Η Συμμετοχή των Δημοτών, η οποία ενισχύει τον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας της Δ.Κ. και παρέχει δυνατότητα ευρύτερης κοινωνικής διαβούλευσης και ελέγχου, ώστε να υλοποιηθεί το βασικό μας όραμα για την διοίκηση του Δήμου, που εμείς αποκαλούμε «Συμμετοχική Αυτοδιοίκηση».

2.             Η Αποτελεσματικότητα, στην αναπτυξιακή παρέμβαση και στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς το Δημότη.

3.             Η Διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και διαχείρισης.

4.             Η Λογοδοσία προς τους Δημότες για όσα συμβαίνουν στο Δήμο.

Από τις Βασικές αυτές Αρχές προκύπτει ότι η Δ.Κ. είναι αντίθετη με:

1.            Τη λογική ενός δημαρχοκεντρικού συστήματος δημοτικής διακυβέρνησης.

2.            Την πολυετή θητεία, τόσο δημαρχιακή, όσο και αρχηγική μιας πολιτικής κίνησης.

3.            Την κομματική διαμεσολάβηση με όχημα τους τοπικούς παράγοντες.

4.            Κάθε είδους πελατειακό πρότυπο διοίκησης και αδιαφανών διαδικασιών.

5.            Οποιουδήποτε βαθμού ανοχής στη διαφθορά.



3.3    ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ Δ.Κ. ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Η Δ.Κ. «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο» οραματίζεται έναν ανθρωποκεντρικό Δήμο, που σχεδιάζει μια σύγχρονη πόλη, που σέβεται τους πολίτες της, ένα κέντρο έκφρασης της κοινωνικής ευαισθησίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, μια δομή συμφιλίωσης:

1.                  Της καθημερινής ζωής με τον χώρο εργασίας.

2.                  Της οικονομικής δραστηριότητας με την προστασία του περιβάλλοντος.

3.                  Την κατοικίας με τον άνθρωπο.

Για τη Δ.Κ. ο Δήμος αποτελεί:

1.             Τη φωνή των πολιτών.

2.             Το βασικό μοχλό σχεδιασμού και υλοποίησης της τοπικής ανάπτυξης (οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής).

3.             Το σύνδεσμο όλων των Φορέων, με όραμα μια κοινωνία αλληλοϋποστήριξης και αλληλεγγύης.

4.             Το κέντρο παροχής φιλικών και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους Δημότες με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.



3.4    ΜΟΧΛΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ Δ.Κ.

Ως εργαλεία υλοποίησης των Αρχών της η Δ.Κ. χρησιμοποιεί:

1.             Το αναβαθμισμένο Δημοτικό Συμβούλιο, με τη μεταφορά εξουσιών του Δημάρχου σε αυτό και στις αντίστοιχες Επιτροπές.

2.             Τα αναβαθισμένα, με την ουσιαστική παραχώρηση εξουσιών, Τοπικά Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων.

3.             Το Επιχειρησιακό Σχέδιο (Μακράς Πνοής), για την λειτουργία του Δήμου στις παραπάνω κατευθύνσεις.

4.             Το συνεκτικό και καλά ιεραρχημένο πρόγραμμα 5ετίας, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου, με γνώμονα την ορθολογική και χωρίς σπατάλες, διαχείριση των πόρων (υλικών και άυλων), του προσωπικού, καθώς και της αξιοποίησης των νέων μέσων και τεχνολογιών.

5.                  Την τεχνογνωσία που διαθέτουν η ηγεσία, τα στελέχη, τα μέλη, όλοι όσοι στηρίζουν τη Δ.Κ., όλοι οι εμπλεκόμενοι στη λειτουργία του Δήμου και, κυρίως, οι εργαζόμενοι σε αυτόν.




3.5    ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ Δ.Κ.

Η Δ.Κ. οργανώνεται εσωτερικά με ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ, ώστε να κάνει πράξη το όραμα και τους στόχους της για τη διαφορετική λειτουργία του Δήμου Διονύσου, όπως περιγράφηκε στην προηγούμενη παράγραφο.

Με τον Κανονισμό βεβαιώνεται ότι η Δ.Κ.:

1.             Διασφαλίζει την ελευθερία της έκφρασης και της συμμετοχής των πολιτών.

2.             Αναδεικνύει τις συλλογικές διαδικασίες και την εσωτερική δημοκρατία, με την ισότιμη και ανεμπόδιστη διατύπωση γνώμης όλων των συμμετεχόντων, ως μοναδικό τρόπο διαμόρφωσης τόσο της στρατηγικής της, όσο και της συγκρότησης θέσεων για τα προβλήματα των δημοτών.

3.             Αποκεντρώνει.

4.             Λειτουργεί με διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και διαφάνειας.

5.             Εφαρμόζει κριτήρια για την επιλογή των προσώπων, μερικά από τα οποία είναι το ήθος, η προσφορά, η κοινωνική δράση, οι ιδέες/προτάσεις, η γνώση, οι ικανότητες, η εργατικότητα και η αποτελεσματικότητα.

6.             Οργανώνει Ομάδες Εργασίας, σύμφωνα με τους άξονες Κοινωνικής Παρέμβασης, (όπως προβλέπονται κατ’ αρχήν από το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» - Νόμος 3852/2010), ώστε να προσεγγίσει τις λύσεις των προβλημάτων, μέσω συλλογικής επεξεργασίας.

7.             Αποτελεί θεσμό, δομικά και λειτουργικά, πλήρως διακριτό από την Δημοτική Αρχή.

8.             Συγκροτεί τα θεσμικά όργανα διοίκησης από τα μέλη της (με εξαίρεση τις Επιτροπές Εργασίας, στις οποίες μπορεί να συμμετέχουν πολίτες που δεν είναι μέλη της).

9.             Διασφαλίζει τη λειτουργία των οργάνων με βάση το καταστατικό και τους ειδικούς κανονισμούς.

10.        Διεκδικεί οι αποφάσεις των υπερκείμενων οργάνων να υπερισχύουν των αποφάσεων των κατώτερων.



ΑΡΘΡΟ 4ο

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ - ΔΡΑΣΕΙΣ

1.             Με βάση το παραπάνω πλαίσιο λειτουργίας η Δ.Κ., φιλοδοξεί να εκφράσει συλλογικά τις δημοκρατικές, πολιτιστικές, αισθητικές και κοινωνικές ανησυχίες των δημοτών και των φορέων τους, στοχεύοντας σε μια ανθρώπινη, βιώσιμη, λειτουργική, αισθητικά αναβαθμισμένη, περιβαλλοντική και ισόρροπη ανάπτυξη όλων των Δημοτικών Ενοτήτων (Δ.Ε.) του Δήμου Διονύσου, μέσα από τις ακόλουθες ενέργειες - δράσεις:

α.             Την μελέτη, την προστασία και την προαγωγή των κοινών συμφερόντων των κατοίκων του Δήμου, με γνώμονα ότι το κοινωνικό συμφέρον προηγείται του ατομικού.

β.             Την μελέτη, την ανάδειξη και την προβολή των εκπαιδευτικών, εργασιακών, περιβαλλοντικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών θεμάτων της πόλης, με έμφαση στη διαφύλαξη και την προστασία της αντίστοιχης κληρονομιάς της περιοχής.

γ.              Την πραγματοποίηση δράσεων πρόνοιας, πολιτισμού, αθλητισμού, παιδείας, νεολαίας, τοπικής οικονομίας και περιβάλλοντος, με καλλιέργεια πνεύματος εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς.

2.             Με έμφαση στην εξωστρεφή δράση της Δ.Κ., οι παραπάνω ενέργειες - δράσεις θα επιδιωχθούν, με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο και ειδικότερα μέσω :

α.             Της συμμετοχής της Δ.Κ. στις δημοτικές εκλογές.

β.             Της παροχής βήματος στις δημιουργικές δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να θεμελιωθεί ένας σύγχρονος και ανταγωνιστικός Δήμος και της θεσμοθέτησης διαδικασιών διαλόγου και ελεύθερης έκφρασης των μελών και φίλων για τα θέματα που αφορούν στο Δήμο Διονύσου.

γ.              Της οργάνωσης κάθε είδους εκδηλώσεις που προάγουν το όραμα και τις αξίες της Δ.Κ.

δ.             Της διεύρυνσης των σχέσεων και συνεργασιών με Φορείς του Δημοσίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με μη κυβερνητικούς οργανισμούς (μέσα και έξω από τη χώρα).

ε.              Της ενδυνάμωσης του πνεύματος αλληλεγγύης, ειλικρινών σχέσεων και δεσμών μεταξύ της Δ.Κ. και των τοπικών, εξωραϊστικών, πολιτιστικών, σχολικών, αθλητικών, μορφωτικών, πνευματικών κλπ., συλλόγων.

στ.            Της προβολής των θέσεων της Δ.Κ. μέσα από την αξιοποίηση των τοπικών μέσων ενημέρωσης, του διαδικτύου, των δικών της εκδόσεων, καθώς και της ιστοσελίδας της.

ζ.              Της – με απόλυτη διαφάνεια – συγκέντρωσης των αναγκαίων πόρων, ώστε η Δ.Κ., να επιτελέσει τις παραπάνω δράσεις.

η.             Της ανάπτυξης δεσμών αλληλεγγύης και συναδελφικότητας μεταξύ των μελών της Δ.Κ.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ



ΑΡΘΡΟ 5ο

ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

1.      Το Μέλος αποτελεί το θεμελιώδες στοιχείο της Δ.Κ. Τα μέλη  διακρίνονται σε :

α.             Ιδρυτικά

Ιδρυτικά μέλη θα γίνουν όσοι παρευρεθούν στην πρώτη Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) και θα υπογράψουν το παρόν Καταστατικό, που έχει την έννοια Πρακτικού Ίδρυσης.

β.             Τακτικά

Τακτικό μέλος έχει δικαίωμα, με έγγραφη αίτησή του στο Συμβούλιο Διοίκησης (Σ.Δ.), να γίνει κάθε πολίτης που έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του, είναι δημότης, κατοικεί ή δραστηριοποιείται επαγγελματικά στα όρια του Δήμου Διονύσου.

γ.              Επίτιμα

Επίτιμα μέλη ανακηρύσσονται, με απόφαση της Γ.Σ., διακεκριμένες προσωπικότητες, καθώς και άτομα που έχουν διακριθεί για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα για την προσφορά τους στην περιοχή του Δήμου Διονύσου.

2.      Τα Ιδρυτικά μέλη και τα Τακτικά μέλη, μετά την εγγραφή τους, ονομάζονται Μέλη και έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις, όπως αυτές περιγράφονται στο Άρθρο 6 του παρόντος. Τα Επίτιμα είναι τιμητικά και δεν έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ωστόσο, μπορούν να συμμετέχουν σε επιτροπές της Δ.Κ., καθώς και στη Γ.Σ., χωρίς, όμως, δικαίωμα ψήφου.



ΑΡΘΡΟ 6ο

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ

1.      Για να εγγραφεί κάποιος ως Μέλος της Δ.Κ., υποβάλλει έγγραφη αίτηση προς το Συμβούλιο Διοίκησης (Σ.Δ.), στην οποία δηλώνει ότι :

α.             Αποδέχεται τις καταστατικές αρχές και τις διατάξεις του Καταστατικού της Δ.Κ. και επιθυμεί να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της.

β.             Εφόσον η αίτησή του γίνει αποδεκτή θα καταβάλλει την εξαμηνιαία τακτική οικονομική συνδρομή του, καθώς και οποιαδήποτε έκτακτη εισφορά ενδεχόμενα θα προσδιοριστεί νόμιμα από τα όργανα της Δ.Κ.

2.      Η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης εγγραφής του υποψήφιου µέλους γίνεται στην πρώτη, μετά την υποβολή της αίτησης, συνεδρίαση του Σ.Δ., µε πλειοψηφία τουλάχιστον των 2/3 των µελών του. Εφόσον εγκριθεί εγγράφεται στο Μητρώο Μελών και η ένταξή του στη Δ.Κ. επικυρώνεται από την Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.). Η τυχόν αρνητική απόφαση θα είναι πλήρως αιτιολογημένη. Μετά την απόρριψη της αίτησής του από το Σ.Δ., το υποψήφιο μέλος μπορεί να προσφύγει στην Γ.Σ.



ΑΡΘΡΟ 7ο

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ

1.      Όλα τα μέλη της Δ.Κ. έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

2.      Κάθε μέλος έχει δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα όργανα διοίκησης, εφόσον είναι ταμειακά τακτοποιημένο.

3.      Τα μέλη καταβάλλουν υποχρεωτικά στο ταμείο της Δ.Κ.

α.      Εξαμηνιαία Συνδρομή και

β.      Έκτακτες Εισφορές που ορίζονται από τη Γ.Σ. των μελών για την κάλυψη των υπό της Δ.Κ. επιδιωκομένων σκοπών, που δεν επιτρέπεται, όμως, να υπερβαίνουν κάθε χρόνο το διπλάσιο της ετήσιας συνδρομής.

4.      Κάθε μέλος δικαιούται να αποχωρήσει οποτεδήποτε και δεν έχει κανένα δικαίωμα επί της περιουσίας της Δ.Κ.

5.      Μέλη τα οποία καθυστερούν την καταβολή της εξαμηνιαίας συνδρομής τους, δεν δικαιούνται να ψηφίζουν στη Γ.Σ. των μελών.

6.         Καθήκον και δικαίωμα των μελών είναι η συμμετοχή στις συνεδριάσεις της Γ.Σ., ο έλεγχος και η κριτική των πράξεων των οργάνων διοίκησης και η αυτοκριτική στο πλαίσιο των αρχών λειτουργίας της Δ.Κ. και πάντα μέσα σε πνεύμα συνεργασίας, αλληλεγγύης, ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού.



ΑΡΘΡΟ 8ο

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ

1.      Με απόφαση του Σ.Δ., ένα μέλος μπορεί να διαγραφεί όταν αντιστρατεύεται τις αξίες ή τις προγραμματικές αρχές της Δ.Κ., ή όταν με την συμπεριφορά του, τις ενέργειές του, ή τις παραλείψεις του προκαλεί βλάβη στη Δ.Κ.

2.      Μία απόφαση του Σ.Δ. για διαγραφή μέλους θα είναι πλήρως αιτιολογημένη, θα λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 των μελών του και θα εγκρίνεται στην πρώτη μετά την λήψη της Γ.Σ., η οποία και αποφαίνεται οριστικά.



ΑΡΘΡΟ 9ο

ΠΟΡΟΙ

Πόροι της Δ.Κ. αποτελούν:

1.                  Οι τακτικές και έκτακτες εισφορές των μελών, οι εθελοντικές εισφορές, τα εισοδήματα από την αξιοποίηση της περιουσίας της, κάθε είδους έσοδα από εκδηλώσεις και μαζικές οικονομικές εξορμήσεις για τη γενικότερη ενίσχυσή της ή για συγκεκριμένους σκοπούς, καθώς και κάθε άλλος νόμιμος πόρος.

2.             Οι δωρεές και ενισχύσεις γίνονται πάντοτε επώνυμα. Δεν επιτρέπεται η αποδοχή δωρεών και ενισχύσεων από κομματικούς φορείς. Δωρεές ή επιχορηγήσεις μεγαλύτερες των πεντακοσίων ευρώ (500 €), γίνονται δεκτές μόνο μετά από απόφαση του Σ.Δ.

3.             Το ποσό της εξαμηνιαίας συνδρομής των μελών της Δ.Κ. ορίζεται με απόφαση του Σ.Δ., μετά από πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής (Ο.Ε.)

4.             Τα μέλη που κατέχουν έμμισθες θέσεις στην Διοίκηση του Δήμου καταβάλλουν ποσοστιαία εισφορά από την αντιμισθία που λαμβάνουν κάθε μήνα, η οποία καθορίζεται με απόφαση της Γ.Σ. και δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 5% και μεγαλύτερη του 10%.



ΑΡΘΡΟ 10ο

ΤΗΡΟΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ

1.      Η Δ.Κ. τηρεί υποχρεωτικά τα εξής βιβλία:

α.             Μητρώου Μελών.

β.             Πρακτικών Συνεδριάσεων του Σ.Δ.

γ.              Πρακτικών Συνεδριάσεων της Γ.Σ.

δ.             Εσόδων-Εξόδων.

ε.              Εισερχόμενης – Εξερχόμενης Αλληλογραφίας.

στ.            Κάθε άλλο βιβλίο, το οποίο αποφασίζει το Σ.Δ. ότι πρέπει να τηρηθεί.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ



ΑΡΘΡΟ 11ο

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ - ΟΡΓΑΝΑ

1.      Τα όργανα της Δ.Κ. είναι:

α.             Η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.)

β.             Το Συμβούλιο Διοίκησης ( Σ.Δ.)

γ.              Η Οικονομική Επιτροπή (Ο.Ε.)

δ.             Η Επιτροπή Διαφάνειας και Εσωτερικού Ελέγχου (Ε.Δ.Ε.Ε.)

ε.              Η Δημοτική Επιτροπή (Δ.Ε)

ζ.              Ο Πρόεδρος

η.             Ο Γενικός Γραμματέας

θ.             Οι Μόνιμες Επιτροπές Εργασίας (Μ.Ε.Ε.)

2.      Για την εύρυθμη λειτουργία της Δ.Κ., συγκροτούνται τα παρακάτω Γραφεία, τα οποία στελεχώνονται από μέλη ή φίλους της Δ.Κ. με απόφαση του Σ.Δ., ύστερα από πρόταση του Προέδρου και εποπτεύονται από τον Γενικό Γραμματέα:

α.             Γραφείο Γραμματειακής Υποστήριξης

β.             Γραφείο Τύπου

γ.              Γραφείο Νεολαίας



ΑΡΘΡΟ 12ο

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ (Γ.Σ.)

1.      Η Γ.Σ. είναι το ανώτατο όργανο της Δ.Κ., στην οποία μετέχουν όλα τα ταμειακά τακτοποιημένα μέλη.

2.      Η Γ.Σ. αποφασίζει για τις αρχές ,τους στόχους και τους σκοπούς της Δ.Κ.. Εκλέγει τα αιρετά μέλη που στελεχώνουν τα όργανα διοίκησης της Δ.Κ. Συζητεί τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και αποφασίζει σχετικά. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία των παρόντων μελών και είναι δεσμευτικές στη χάραξη της στρατηγικής και της διαμόρφωσης των θέσεων της Δ.Κ.

3.      Η Τακτική Απολογιστική Γενική Συνέλευση γίνεται στο μέσο της δημοτικής θητείας κάθε δυόμισι (2 ½) χρόνια, για την έγκριση του απολογισμού δράσης του Σ.Δ., του οικονομικού απολογισμού και της ταμειακής διαχείρισης, αποδίδει ή απαλλάσσει από ενδεχόμενες ευθύνες του το Σ.Δ. και εγκρίνει τον νέο προϋπολογισμό.

4.      Η Τακτική Γ.Σ. γίνεται μία φορά το εξάμηνο κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Φεβρουάριο.

5.      Έκτακτη Γ.Σ. συγκαλείται όταν αποφασίζει το Σ.Δ., ή όταν το ζητήσει, μετά από γραπτή αίτηση στο Σ.Δ., το 1/3 τουλάχιστον των ταμειακώς τακτοποιημένων μελών και στην οποία αναγράφονται τα προς συζήτηση θέματα.

6.      Η Γ.Σ. έχει απαρτία, όταν είναι παρόντα τα μισά + 1 από τα μέλη που έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, πριν από την έναρξη της Γ.Σ. Αν δεν υπάρχει απαρτία, η Γ.Σ. επαναλαμβάνεται την επόμενη μέρα, την ίδια ώρα, στον ίδιο τόπο και με τα ίδια θέματα και θεωρείται πως υπάρχει απαρτία εάν συμμετέχει τουλάχιστον το 1/5 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

7.      Με την έναρξη της συνεδρίασης, κάθε Γ.Σ. εκλέγει Προεδρείο, το οποίο αποτελείται από δύο (2) μέλη, δηλαδή τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα, οι οποίοι διευθύνουν τις εργασίες της.

8.      Ο Γραμματέας τηρεί τα πρακτικά, τα καταγράφει στο βιβλίο Πρακτικών των Γενικών Συνελεύσεων και τα υπογράφει.

9.      Ένα (1) χρόνο, τουλάχιστον, πριν τις Δημοτικές Εκλογές, η Γ.Σ., αποφασίζει για την στάση της Δ.Κ. και σε περίπτωση αυτόνομης καθόδου, υποψήφιος Δήμαρχος είναι ο Πρόεδρος της Δ.Κ.

10.    Στη πρώτη Γ.Σ., μετά τις Δημοτικές Εκλογές, εκλέγεται για 5ετή θητεία ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Για την συμμετοχή μέλους κατά την εκλογική αυτή διαδικασία, αυτό πρέπει να έχει εγγραφεί στο μητρώο μελών της έξι (6) μήνες πριν την ημέρα της ψηφοφορίας, διαδικασία που δεν απαιτείται για την πρώτη εκλογή Προέδρου, μετά την έγκριση του Καταστατικού.

Στην ίδια συνέλευση, όπως επίσης και σε αυτή που θα ακολουθήσει τις Δημαιρεσίες (στο μέσον της Δημοτικής θητείας), εκλέγονται τα:

α.             Τα πέντε (5) τακτικά και τρία (3) αναπληρωματικά αιρετά μέλη του Σ.Δ.

β.             Τα τρία (3) τακτικά και τα δύο (2) αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής Διαφάνειας και Εσωτερικού Ελέγχου (Ε.Δ.Ε.Ε.).



ΑΡΘΡΟ 13ο 

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (Σ.Δ.)

1.             Το Σ.Δ. αποτελείται από εννέα (9) μέλη. Τον Πρόεδρο, τον Συντονιστή Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων, δύο (2) αριστίδην μέλη, τα οποία ορίζονται από το Πρόεδρο, και πέντε (5) τακτικά αιρετά εκλεγμένα μέλη με τρία (3) αναπληρωματικά.

2.      Το Σ.Δ. έχει την ευθύνη λειτουργίας της Δ.Κ., στο πλαίσιο του παρόντος Καταστατικού και των κατευθύνσεων και αποφάσεων της Γ.Σ..

3.      Τα αιρετά μέλη του Σ.Δ. εκλέγονται από την Γ.Σ. με μυστική καθολική ψηφοφορία από ενιαία λίστα και με δυνατότητα σταυροδοσίας έως τρείς (3) σταυρούς. Τα υποψήφια μέλη για το Σ.Δ. πρέπει να υποβάλλουν την υποψηφιότητά τους στον Πρόεδρο.

4.      Η θητεία του Σ.Δ. διαρκεί δυόμισι (2 ½) χρόνια και τα μέλη του εκλέγονται στην αρχή και στο μέσο μίας δημοτικής θητείας.

5.      Το Σ.Δ. συνέρχεται και συνεδριάζει τακτικά στην έδρα της Δ.Κ., έκτακτα δε σε οποιοδήποτε μέρος. Το Σ.Δ. συγκαλείται από τον Πρόεδρο ή τον Γενικό Γραμματέα, σε συννενόηση με το Πρόεδρο, οι οποίοι καθορίζουν τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, σε μέρα και ώρα που ορίζονται από αυτούς τακτικά μία (1) φορά τον μήνα και έκτακτα όταν ο Πρόεδρος το κρίνει σκόπιμο ή όταν το ζητήσει το 1/3 των μελών του.

6.      Οι αποφάσεις του Σ.Δ. λαμβάνονται κατά πλειοψηφία των παρόντων και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου. Τις συνεδριάσεις του Σ.Δ, δύνανται να παρακολουθούν όλα τα μέλη της Δ.Κ., χωρίς ωστόσο δικαίωμα ψήφου.

7.      Μέλος του Σ.Δ. που απουσιάζει αδικαιολόγητα σε περισσότερες από τρεις (3) κατά σειρά συνεδριάσεις ή καθυστερεί την καταβολή των συνδρομών του πάνω από (6) μήνες, απαλλάσσεται των καθηκόντων του με απόφαση του Προέδρου και τη θέση του καταλαμβάνει το πρώτο αναπληρωματικό μέλος. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση παραίτησης μέλους.

8.      Το Σ.Δ. έχει νόμιμη υπόσταση ακόμα και εάν παραιτηθούν, διαγραφούν ή αποχωρήσουν μέλη του, αρκεί ο αριθμός αυτών που παραμένουν να μην είναι μικρότερος από το ½ + 1 των αρχικών μελών του.

9.      Το Σ.Δ. μπορεί να συγκροτεί ειδικές επιτροπές ή ομάδες εργασίας ειδικής θεματολογίας που θα επεξεργάζονται ειδικά ζητήματα που αφορούν το Δήμο ή θα μπορούν να παρακολουθούν αντίστοιχους τομείς του Δήμου και να διατυπώνουν θέσεις και επιχειρήματα.



ΑΡΘΡΟ 14ο

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (Σ.Δ.)

1.             Το Σ.Δ. έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της Δ.Κ. και ασκεί την διοίκηση αυτής. Αποφασίζει με βάση τους νόμους και το καταστατικό αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά την εκπλήρωση των επιδιωκομένων σκοπών.

2.             Καθορίζει την πολιτική γραμμή της Δ.Κ.

3.             Ορίζει από τα μέλη της Δ.Κ. μετά από πρόταση του Προέδρου:

α.             Τον Νομικό Σύμβουλο αυτής.

β.             Τους Συντονιστές των Μόνιμων Επιτροπών Εργασίας (Μ.Ε.Ε.).

γ.              Τα δύο μέλη της Οικονομικής Επιτροπής (Ο.Ε.)

4.             Συγκροτεί τις Μ.Ε.Ε ΚΑΙ τις Ειδικές Επιτροπές και ορίζει, ύστερα από πρόταση του Προέδρου, τα μέλη τους.

5.             Συγκροτεί, από μέλη ή φίλους της ΔΚ., με απόφαση του Σ.Δ., ύστερα από πρόταση του Προέδρου, τα παρακάτω Γραφεία:

α.             Γραφείο Γραμματειακής Υποστήριξης

β.             Γραφείο Τύπου

γ.              Γραφείο Νεολαίας

6.             Αποφασίζει σε ειδική συνεδρίαση για την επιλογή των υποψηφίων δημοτικών Συμβούλων, μετά από πρόταση του Προέδρου.

7.             Αποφασίζει για την διαγραφή μέλους σύμφωνα με το άρθρο 8.

8.             Διαχειρίζεται την περιουσία της Δ.Κ. και παίρνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση και λύση των διαφόρων ζητημάτων που την αφορούν.

9.             Συντονίζει την κατάρτιση και παρακολουθεί την εκτέλεση του επιχειρησιακού προγράμματος της Δ.Κ.

10.        Συγκεντρώνει και αξιολογεί τις προτάσεις των διαφόρων επιτροπών και συντονίζει τη δράση τους.

11.        Καταστρώνει το ετήσιο πρόγραμμα δράσης.



ΑΡΘΡΟ 15ο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο Πρόεδρος του Σ.Δ.:

1.            Είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος ή ο επικεφαλής της Δ.Κ.

2.            Αντιπροσωπεύει την Δ.Κ. και την εκπροσωπεί ενώπιον των διοικητικών, δικαστικών ή άλλων αρχών ή ενώπιον κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου μέσα στο πλαίσιο του Καταστατικού και των αποφάσεων του Σ.Δ.

3.            Εκλέγεται από τη 1η Γ.Σ., μετά τις Δημοτικές Εκλογές, με μυστική ψηφοφορία, για 5ετή θητεία. Η απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία (50%+1) των παρόντων ταμειακά τακτοποιημένων μελών. Σε περίπτωση που στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του υποψηφίου Δημάρχου κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώνει το 50%+1 των ψήφων, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε προτίμηση.

4.            Είναι, οπωσδήποτε υποψήφιος Δήμαρχος, σε περίπτωση, αυτόνομης καθόδου της Δ.Κ., στις Δημοτικές Εκλογές.

5.            Έχει το δικαίωμα της επιλογής των υποψηφίων συμβούλων (οι οποίοι θα καταρτίσουν το ψηφοδέλτιο της Δ.Κ. στις δημοτικές εκλογές), μετά από σχετική συνεδρίαση και συζήτηση στο Σ.Δ.

6.            Συγκαλεί τις τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις του Σ.Δ. και μετά από απόφαση του Σ.Δ., τις τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις της Γ.Σ.

7.            Καταρτίζει, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα, την ημερήσια διάταξη, προεδρεύει, διευθύνει και καθοδηγεί τις συζητήσεις, παρακολουθεί και ελέγχει τις εργασίες του Σ.Δ.

8.            Ορίζει από τα μέλη της Δ.Κ.

α.            Τον Συντονιστή Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων που μετέχει στο Σ.Δ.

β.            Τα δύο (2) αριστίδην μέλη που μετέχουν στο Σ.Δ.

9.            Προτείνει τον Γενικό Γραμματέα, τον Οικονομικό Διαχειριστή, τους Συντονιστές των Μονίμων Επιτροπών Εργασίας (Μ.Ε.Ε.) και τον εκάστοτε Πρόεδρο της Γ.Σ.

10.       Υπογράφει όλα τα έγγραφα και τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Σ.Δ.

11.       Έχει την ευθύνη λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής.

12.       Έχει την ευθύνη σύγκλισης και προεδρεύει του Διευρυμένου Συμβουλίου Διοίκησης.



ΑΡΘΡΟ 16ο

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

1.      Ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Κ. εκλέγεται από το Σ.Δ. μεταξύ των μελών του στην πρώτη συνεδρίαση και ύστερα από πρόταση του Προέδρου. Δυνατότητα υποψηφιότητας για την θέση του Γενικού Γραμματέα έχουν όλα τα μέλη του Σ.Δ., εφόσον έχει προηγηθεί συγκεκριμένη πρόταση από τρία μέλη. Σε αυτή την περίπτωση διενεργείται μυστική ψηφοφορία και ο υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει το 50% συν 1 των μελών. Για τη θέση του Γενικού Γραμματέα δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα ο Συντονιστής Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων.

2.      Η θητεία του διαρκεί δυόμισι (2 ½) χρόνια και είναι μέλος και γραμματέας του Σ.Δ.

3.      Είναι υπεύθυνος για την τήρηση του Μητρώου Μελών της ΔΚ.

4.      Τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Σ.Δ. και ενημερώνει το σχετικό βιβλίο, το οποίο υποβάλλει προς υπογραφή στα μέλη του Σ.Δ.

5.      Τηρεί Πρωτόκολλο Εισερχομένων και Εξερχομένων εγγράφων και γενικά είναι υπεύθυνος της αλληλογραφίας της Δ.Κ.

6.      Εκπροσωπεί την Δ.Κ. σε όλες τις δραστηριότητες που αδυνατεί να παρευρεθεί ο Πρόεδρος.

7.      Σε περίπτωση κολλήματος ή απουσίας του Γενικού Γραμματέα από το Σ.Δ., στα καθήκοντα του ως γραμματέας του Σ.Δ., τον αναπληρώνει ο αναπληρωτής Γραμματέας που ορίζεται από τα αιρετά μέλη του Σ.Δ.

8.      Έχει υπό την εποπτεία του τη λειτουργία του:

α.             Γραφείου Τύπου.

β.             Γραφείου Γραμματειακής Υποστήριξης.

γ.              Γραφείου Νεολαίας.

9.      Συνεργάζεται με τον Πρόεδρο για τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης των συνεδριάσεων του Σ.Δ. και της Γ.Σ.

10.    Συντονίζει τις Μ.Ε.Ε. και είναι ο συνδετικός φορέας συντονισμού των ομάδων εργασίας, των Ειδικών Επιτροπών και της Δημοτικής Ομάδας.

11.    Ο Γενικός Γραμματέας αναπληρώνει τον απόντα Πρόεδρο σε συγκεκριμένες αρμοδιότητες και κατόπιν εντολής του Προέδρου της Δ.Κ.



ΑΡΘΡΟ 17ο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (Ο.Ε.)

1.      Η Οικονομική Επιτροπή (Ο.Ε.) είναι τριμελής και συγκροτείται από τον Οικονομικό Διαχειριστή, ως Πρόεδρος του οργάνου και από δύο (2) μέλη της Δ.Κ. που δεν καταλαμβάνουν αιρετή θέση διοίκησης, τα οποία ορίζονται από το Σ.Δ., μετά από πρόταση του Προέδρου της Δ.Κ.

2.      Ο Οικονομικός Διαχειριστής εκλέγεται από το Σ.Δ. μεταξύ των μελών του στην πρώτη συνεδρίαση και ύστερα από πρόταση του Προέδρου. Δυνατότητα υποψηφιότητας για την θέση του Οικονομικού Διαχειριστή έχουν όλα τα μέλη του Σ.Δ., εφόσον έχει προηγηθεί συγκεκριμένη πρόταση από τρία μέλη. Σε αυτή την περίπτωση διενεργείται μυστική ψηφοφορία και ο υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει το 50% συν 1 των μελών. Για τη θέση του Οικονομικού Διαχειριστή δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα ο Συντονιστής Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων.

2.      Η θητεία του Οικονομικού Διαχειριστή διαρκεί δυόμισι (2 ½) χρόνια και ακολουθεί τη θητεία του Σ.Δ.

3.      Ενεργεί την είσπραξη όλων των εσόδων της Δ.Κ. με αποδείξεις οι οποίες φέρουν την σφραγίδα της Δ.Κ. και την υπογραφή του.

4.      Ενεργεί όλες τις πληρωμές που γίνονται με απόφαση και έγκριση της σχετικής δαπάνης από το Σ.Δ. με τριπλότυπα εντάλματα πληρωμής.

5.      Γνωστοποιεί στο Σ.Δ. την οικονομική κατάσταση της Δ.Κ. και θέτει στην διάθεση των μελών του Σ.Δ. για έλεγχο το Βιβλίο Οικονομικής Διαχείρισης της Δ.Κ.

6.      Η Ο.Ε. είναι αρμόδια για τη κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων της Δ.Κ., την υποβολή προς έγκριση του προϋπολογισμού και του ισολογισμού της Δ.Κ. στη Γ.Σ. και την κατάθεση προτάσεων στο Σ.Δ. για την εξασφάλιση οικονομικών πόρων της Δ.Κ.



ΑΡΘΡΟ 18ο

ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

1.      Ο Πρόεδρος, μετά από απόφαση του Σ.Δ., ορίζει από τα μέλη της Δ.Κ., τον Νομικό Σύμβουλο, ο οποίος:

α.             Αναλαμβάνει την διεκπεραίωση όλων των νομικών ζητημάτων της Δ.Κ..

β.             Εισηγείται στο Σ.Δ., στον Πρόεδρο και στις Επιτροπές, για κάθε νομικό θέμα ή οποιοδήποτε γενικά θέμα που εμπίπτει στις αρμοδιότητές του.

γ.              Μπορεί να παρίσταται στη συνεδρίαση του Σ.Δ. καθώς και στις συνεδριάσεις των άλλων Επιτροπών, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

δ.             Εκπροσωπεί την Δ.Κ. δικαστικά και εξώδικα ενώπιον των Αρχών για θέματα νομικής φύσης, κατόπιν σχετικής εντολής – πληρεξουσιότητας από τον Πρόεδρο.

ε.              Ετοιμάζει τον φάκελο κατάθεσης με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη συμμετοχή της Δ.Κ. στις δημοτικές εκλογές και τον υποβάλλει με σχετική αίτηση στο Πρωτοδικείο για την ανακήρυξη της Δ.Κ., σε συνεργασία με τον Πρόεδρο.

στ.            Αναλαμβάνει κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών την ενημέρωση των μελών για τη διενέργεια αυτών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.



ΑΡΘΡΟ 19ο

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ (Ε.Δ.Ε.Ε.)

1.      Η Επιτροπή Διαφάνειας και Εσωτερικού Ελέγχου (Ε.Δ.Ε.Ε.) αποτελείται από τρία (3) τακτικά μέλη και δύο (2) αναπληρωματικά.

2.      Εκλέγεται από την Γ.Σ., στην πρώτη μετά τις Δημοτικές Εκλογές συνεδρίασή της, με μυστική καθολική ψηφοφορία από ενιαία λίστα και με δυνατότητα σταυροδοσίας του ½ πλήν 1 των προς εκλογή μελών. Τα υποψήφια μέλη πρέπει να υποβάλλουν την υποψηφιότητά τους στον Πρόεδρο.

3.      Η θητεία των μελών της Ε.Δ.Ε.Ε. διαρκεί δυόμισι (2 ½) χρόνια, όπως ακριβώς του Σ.Δ. και στην πρώτη μετά την εκλογή τους συνεδρίαση, τα μέλη εκλέγουν μεταξύ τους τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα. 

4.      Η Ε.Δ.Ε.Ε. ελέγχει και εποπτεύει το έργο της Οικονομικής Επιτροπής (Ο.Ε.) και υποβάλει σχετική έκθεση στη ΓΣ.

5.      Η Ε.Δ.Ε.Ε. ελέγχει τη λειτουργία των οργάνων διοίκησης, εφαρμόζοντας τις διαδικασίες που περιλαμβάνονται στον παρόντα Κανονισμό.

6.      Στο τέλος κάθε οικονομικής διαχειριστικής περιόδου και δεκαπέντε μέρες τουλάχιστον πριν την ημέρα των αρχαιρεσιών, η Ε.Δ.Ε.Ε. ζητεί την σύγκληση του Σ.Δ. σε συνεδρίαση, κατά την οποία λαμβάνει όλα τα κατά τη γνώμη της απαραίτητα στοιχεία για την σύνταξη της σχετικής εκθέσεως στη Γ.Σ.



ΑΡΘΡΟ 20ο

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (Δ.Ε.)

1.      Η Δημοτική Επιτροπή (Δ.Ε.) αποτελείται από τους εκλεγμένους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους, τους εκπροσώπους της Δ.Κ. στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου και τον Γενικό Γραμματέα.

2.      Έχει ως αντικείμενο την προετοιμασία των θέσεων της Δ.Κ. στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα Τοπικά Συμβούλια των Δημοτικών Ενοτήτων και τα Νομικά Πρόσωπα, ενώ καθορίζει την καθημερινή δράση και παρέμβαση της Δ.Κ. στα δημοτικά ζητήματα.

3.      Την ευθύνη για την τακτική και ομαλή λειτουργία της Δ.Ε. έχει ο Πρόεδρος της Δ.Κ.



ΑΡΘΡΟ 21ο

ΜΟΝΙΜΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Μ.Ε.Ε.)

1.      Η Δ.Κ., για την εύρυθμη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της, συγκροτεί τις παρακάτω Μ.Ε.Ε. σε θεματικές ενότητες όπως αυτές προβλέπονται στο Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ:

α.             Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής (σχέδια πόλης, οδικό δίκτυο, αποχετευτικό σύστημα, χώροι στάθμευσης, υποδομές κοινής ωφέλειας και ελεύθεροι χώροι).

β.             Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Δημοτικά Πολυϊατρεία και Γυμναστήρια, Συμβουλευτική και Ψυχολογική Υπηρεσία, Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», ένταξη των οικονομικών μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες).

γ.              Παιδείας και Αθλητισμού (Πολιτισμός – Ανοικτό Σχολείο, εκπαίδευση ενηλίκων μέσω προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης, σύγχρονοι χώροι άθλησης για όλους, πολιτιστικές υποδομές, στήριξη και οργάνωση εκδηλώσεων).

δ.             Πολιτικής Προστασίας (σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και κρίσεων, αυτοδύναμη λειτουργία πιστοποιημένων εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας).

2.      Στις ανωτέρω Μ.Ε.Ε. έχουν δικαίωμα να μετέχουν όλα τα μέλη, αλλά και φίλοι της Δ.Κ. Με απόφαση του Σ.Δ. ορίζονται, μετά από πρόταση του Προέδρου, οι Συντονιστές κάθε Μ.Ε.Ε., οι οποίοι και προεδρεύουν.

3.      Οι Μ.Ε.Ε. συνεδριάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, επεξεργάζονται και εξειδικεύουν την πολιτική της Δ.Κ. στους αντίστοιχους τομείς, σχεδιάζουν το έργο τους, προγραμματίζουν τις δράσεις και εισηγούνται στο Σ.Δ. προτάσεις για απόφαση.

4.      Με απόφαση του Σ.Δ. υπάρχει και η δυνατότητα να δημιουργηθούν επιπλέον Επιτροπές εάν προκύψει ανάγκη, περιστασιακά ή μόνιμα για την μελέτη διάφορων θεμάτων και την διοργάνωση δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών (π.χ. εκλογικών διαδικασιών, συγκοινωνίας, νεανικής επιχειρηματικότητας, υγείας, εθελοντισμού, τοπικής ανάπτυξης κλπ.).



ΑΡΘΡΟ 22ο

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

1.      Το Γραφείο Τύπου συγκροτείται με απόφαση του Προέδρου και εποπτεύεται από τον Γενικό Γραμματέα της Δ.Κ., με αρμοδιότητες την Ενημέρωση, την Επικοινωνία και τις Δημόσιες Σχέσεις.

2.      Το Γραφείο στελεχώνεται από μέλη ή φίλους της Δ.Κ. που ασχολούνται με την πληροφορική, τις δημόσιες σχέσεις, και τον επικοινωνιακό σχεδιασμό.

3.      Τα καθήκοντα του Γραφείου Τύπου είναι τα εξης:

α.             Εισηγείται στο Σ.Δ. τρόπους προβολής των θέσεων και του προγράμματος της Δ.Κ.

β.             Έχει στενή συνεργασία με τα ΜΜΕ, στα οποία κάνει γνωστές με δελτία τύπου, συνεντεύξεις τύπου ή άλλα έγγραφα, τις δραστηριότητες της Δ.Κ., τις θέσεις σε ζητήματα επικαιρότητας, τις αποφάσεις των Οργάνων και γενικότερα πρωτοβουλίες της Δ.Κ.

γ.              Τηρεί αρχείο με τις εκδόσεις του τοπικού τύπου και όσα δημοσιεύματα θεωρεί χρήσιμα.

δ.             Έχει την ευθύνη λειτουργίας της ιστοσελίδας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Δ.Κ.

ε.              Διεκπεραιώνει την ηλεκτρονική αλληλογραφία.

στ.            Υλοποιεί τις Δημόσιες Σχέσεις της Δ.Κ.



ΑΡΘΡΟ 23ο

ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

1.         Για την οργάνωση της νεολαίας της Δ.Κ. συγκροτείται με απόφαση του Σ.Δ., ύστερα από πρόταση του Προέδρου, Γραφείο Νεολαίας υπό την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα, το οποίο στελεχώνεται με πέντε (5) μέλη. Με την ίδια απόφαση ορίζεται, μετά από πρόταση του Προέδρου, ο Συντονιστής του Γραφείου Νεολαίας, ο οποίος και προεδρεύει, ενώ τα υπόλοιπα μέλη εκλέγουν στην πρώτη συνεδρίαση τους τον Γραμματέα.

2.         Οι νέοι και οι νέες από 16 έως 27 ετών που αποδέχεται τις αρχές και το πρόγραμμα της Δ.Κ. μπορούν να κάνουν έγγραφη αίτηση, η οποία θα κριθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες που περιγράφονται στο άρθρο 6.

3.         Οι νέοι εγγράφονται σε ξεχωριστό μητρώο μελών που τηρείται με ευθύνη του Γραμματέα και αποκτούν δικαιώματα συμμετοχής στις πρωτοβουλίες, στις δράσεις, στις επιτροπές και στη διαμόρφωση προτάσεων της Δ.Κ.



ΑΡΘΡΟ 24ο

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ (Σ.Κ.Ε.)

1.      Εκτός από τα θεσμοθετημένα όργανα που περιγράφονται παραπάνω, μπορεί να συγκληθεί για θέματα που άπτονται γενικότερου τοπικού και κοινωνικού συμφέροντος διευρυμένη Συνέλευση Κοινωνικών Εταίρων (Σ.Κ.Ε.), στην οποία συμμετέχουν (εκτός από όλα τα προαναφερόμενα όργανα της Δ.Κ.) δημότες, κάτοικοι της περιοχής, συλλογικοί φορείς, ομάδες πολιτών, καθώς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο Δήμο.

2.      Οι αποφάσεις της Σ.Κ.Ε. δεν είναι δεσμευτικές, θα λαμβάνονται, όμως, υπόψη στη χάραξη της πολιτικής και της στρατηγικής της Δ.Κ..

3.      Η προσέγγιση των θεμάτων θα γίνεται είτε μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας, είτε υπό μορφή συνελεύσεων, η συχνότητα των οποίων προσδιορίζεται τουλάχιστον μία (1) φορά το χρόνο ή όποτε κρίνεται απαραίτητο από τα θεσμοθετημένα όργανα της Δ.Κ.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ



ΑΡΘΡΟ 25ο

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ

1.             Κατά τις εργασίες της Γ.Σ. που συγκαλείται για το σκοπό αυτό, διενεργούνται αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Προέδρου, των Μελών της Επιτροπής Διαφάνειας και Εσωτερικού Ελέγχου (Ε.Δ.Ε.Ε.) καθώς επίσης των λοιπών αιρετών μελών που στελεχώνουν το Σ.Δ.

2.             Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν όλα τα μέλη που είναι ταμειακά ενήμερα, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. Ειδικά, για τη συμμετοχή μέλους κατά την διαδικασία εκλογής του Προέδρου, αυτό πρέπει να έχει εγγραφεί στο μητρώο μελών της Δ.Κ. έξι (6) μήνες πριν την ημέρα της ψηφοφορίας, διαδικασία που δεν απαιτείται για την πρώτη εκλογή Προέδρου, μετά την έγκριση του Καταστατικού.

3.      Πληρωμές καθυστερούμενων συνδρομών μπορούν να γίνονται και κατά την ημέρα των αρχαιρεσιών, πριν από την ψηφοφορία.

4.    Η διενέργεια των αρχαιρεσιών πραγματοποιείται από τριμελή εφορευτική επιτροπή, ο πρόεδρος και τα μέλη της οποίας εκλέγονται για το σκοπό αυτό από την Γ.Σ. με ανάταση του χεριού των μελών.

5.      Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν μπορούν να είναι ταυτόχρονα και υποψήφιοι σε κανένα από τα προς ψήφιση όργανα της Δ.Κ.

6.      Επιτυχόντες θεωρούνται αυτοί που έλαβαν τις περισσότερους ψήφους, ενώ σε ισοψηφία διενεργείται κλήρωση από τον Πρόεδρο της Γ.Σ.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ



ΑΡΘΡΟ 26ο

ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

1.      Η Δ.Κ. διαλύεται μόνο με απόφαση της Γ.Σ. που συγκαλείται ειδικά για αυτό το σκοπό. Η απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία 3/5 των μελών της Γενικής Συνέλευσης που δεν μπορεί να είναι μικρότερος από το 1/3 των ταμειακά τακτοποιημένων μελών.

2.      Με την διάλυση της Παράταξης το οικονομικό ενεργητικό και κάθε περιουσιακό στοιχείο που ενδέχεται να υπάρχει θα μεταβιβαστεί σε κοινωνικό φορέα, ο οποίος θα αποφασιστεί από τα 3/5 των ταμειακά τακτοποιημένων μελών της Γ.Σ.



ΑΡΘΡΟ 27ο

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Όλα τα αξιώματα των Μελών της Δ.Κ. είναι τιμητικά. Επομένως, κανένα μέλος που κατέχει αξίωμα δεν δικαιούται μισθό ή αποζημίωση για τις προσφερόμενες υπηρεσίες του, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του.



ΑΡΘΡΟ 28ο

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

1.      Το Καταστατικό της Δ.Κ. τροποποιείται μετά από απόφαση της Γ.Σ.

2.      Για να ληφθεί τέτοια απόφαση συγκαλείται Έκτακτη Γ.Σ. ειδικά για τον σκοπό αυτό, στην οποία απαιτείται απαρτία 2/3 των ταμειακά τακτοποιημένων μελών. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία. Σε περίπτωση μη απαρτίας της πρώτης Γ.Σ., επαναλαμβάνεται  μετά  από  τουλάχιστον  δέκα (10)  ημέρες, στον ίδιο  τόπο και με το ίδιο θέμα. Τότε θεωρείται ότι υπάρχει απαρτία με την παρουσία του 50%+1 των ταμειακά ενήμερων ιδρυτικών μελών που λαμβάνουν απόφαση με απλή πλειοψηφία.



ΑΡΘΡΟ 29ο

ΤΕΛΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

1.      Το παρόν Καταστατικό αποτελείται από πέντε (5) κεφάλαια, είκοσι εννέα (29) άρθρα και τελικές διατάξεις.

2.      Κάθε θέμα που αφορά την Δ.Κ. και δεν προβλέπεται στο παρόν Καταστατικό, ρυθμίζεται από τη Γ.Σ.

3.      Οτιδήποτε αφορά την Δ.Κ. (αποφάσεις, συνεδριάσεις, προτάσεις, δελτία τύπου κ.α.) θα αναρτώνται σε επίσημους ιστοχώρους (web site, blog κ.α.) για να λαμβάνουν όλοι γνώση.

4.  Θεσμοθετήθηκε και εγκρίθηκε σήμερα από εμάς που παρευρεθήκαμε στην Καταστατική Γενική Συνέλευση στον Δήμο Διονύσου, την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014.