ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
neapnoigiatondioniso@gmail.com

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Συνέντευξη Παναγιώτη Μπιτάκου στην εφημερίδα "ΒΟΡΕΙΝΗ"

Διόνυσος, 5 Δεκεμβρίου 2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Προέδρου της δημοτικής κίνησης «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο», Παναγιώτη Μπιτάκου στην εφημερίδα «ΒΟΡΕΙΝΗ» για το τεύχος Νοεμβρίου.


Κύριε Μπιτάκο πώς κρίνετε τη διοίκηση Ζαμάνη μέχρι σήμερα;

Έχουμε συμπληρώσει 3 μήνες περίπου από την ημέρα που η νέα δημοτική αρχή ανέλαβε τα καθήκοντά της και πριν ξεκινήσουμε να κάνουμε κριτική για τη διοίκηση του Δημάρχου, θα πρέπει πρώτα να θέσουμε ένα πλαίσιο και κάποιες κοινές παραδοχές.
Κάθε νέα δημοτική αρχή χρειάζεται ένα διάστημα προσαρμογής και ανοχής προκειμένου να αποκτήσει μια «εικόνα» για την δομή του δήμου, για τον τρόπο διοίκησης, για τα μέσα και τους πόρους που διαθέτει αλλά και για να μπορέσουν να προσαρμοσθούν οι «πολιτικοί» προϊστάμενοι κάθε δομής στο ρόλο που θα αναλάβει ο καθένας.
Τόσο ο  νέος Δήμαρχος, όσο και πολλά από τα στελέχη της δημοτικής παράταξης της πλειοψηφίας, προέρχονται από την ΑΔΚ και επομένως είχαν συμμετοχή, αντίληψη και γνώμη για την κατάσταση στο Δήμο, για τα προβλήματα της καθημερινότητας, για τα όσα είχαν γίνει ή δεν είχαν γίνει από την προηγούμενη διοίκηση. Αν και αντιπολίτευση, είχαν και επαφή και γνώση.  Κατά τη γνώμη μου, αρχικά ο κύριος Ζαμάνης θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το τρίμηνο του καλοκαιριού  μετά τις εκλογές,  για να ενημερωθεί τόσο αυτός, όσο και τα στελέχη του. Δυστυχώς το διάστημα αυτό πέρασε  ανεκμετάλλευτο και δυστυχώς, φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε κάποιο πλάνο διοίκησης. Να θυμίσουμε την περίπτωση του ΟΝΑΠ ΘΕΣΠΙΣ, που μέχρι τελευταία στιγμή συζητούσαν την κατάργησή του και τελικά  λειτούργησε πριν ένα μήνα; Να θυμίσουμε την ιστορία με τα αθλητικά σωματεία και την παραχώρηση των γυμναστηρίων; Να πούμε για τις Σχολικές Επιτροπές που συγκροτήθηκαν με χίλια βάσανα δύο μήνες μετά την έναρξη των σχολείων;;;
Τι πιο έντιμο, ξεκάθαρο και  ειλικρινές για τον κύριο Ζαμάνη, από το να βγει την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα και να πει στο κόσμο: Θέλω 3, 6 μήνες ως διάστημα προσαρμογής και ενημέρωσης για τα θέματα του Δήμου και ζητώ τη στήριξη και τη βοήθεια όλων των παραγωγικών δυνάμεων και φορέων για το καλό του Δήμου. Ποιος θ' αρνιόταν να βοηθήσει σε μια τέτοια συναινετική πρόταση; Αντ' αυτού, είδαμε μια εσωστρεφή έως και κρυψίνους θα έλεγα, συμπεριφορά, μια επιδεικτική στάση άρνησης απέναντι σε οποιασδήποτε βοήθεια ή κατάθεση γνώμης από την αντιπολίτευση. Θυμόμαστε όλοι τι έγινε με την συγκρότηση των νομικών προσώπων.
Επομένως, αν για κάτι μπορεί να κρίνω τη διοίκηση Zαμάνη, είναι ότι επέδειξε φοβικά σύνδρομα, αλαζονεία και εκδικητικότητα σε πολλές περιπτώσεις ενάντια στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Αυτά όμως δεν ενδιαφέρουν εμάς ως νέα δημοτική κίνηση και κυρίως δεν ενδιαφέρουν τον πολίτη. Θέλουμε συνεργασία και παραγωγή έργου.



Πρόσφατα βγάλατε μια ανακοίνωση για τον αποκλεισμό σας ως παράταξη από τις συνεδριάσεις των επιτροπών του Δήμου, εξ αιτίας του ωραρίου. Υπήρξε απάντηση;

Πράγματι στείλαμε μια επιστολή στο Δήμαρχο και ζητήσαμε να γίνονται οι συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής αλλά και των άλλων επιτροπών που μετέχουν αιρετοί , απογευματινές ώρες , ώστε να μπορούν να συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της «Νέας Πνοής».
Οι τρεις από τους τέσσερις εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους μας είναι εργαζόμενοι, με μέσο όρο ηλικίας 38 ετών. Εξάλλου και τα στελέχη της δημοτικής μας κίνησης είναι κατά 70% άνθρωποι που βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία, μεταξύ 35-50 ετών.  Εμείς πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι χρέος και δικαίωμα του κάθε ενεργού δημότη και δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των «επαγγελματιών πολιτικών», των ανέργων και των συνταξιούχων, με την έννοια της εκ των πραγμάτων  άνεσης του χρόνου.
Επίσημα απάντηση από τον κύριο Δήμαρχο δεν έχουμε λάβει, παρά μόνο την προφορική δικαιολογία, ότι δεν μπορούν να γίνονται οι συνεδριάσεις απογευματινές ώρες, γιατί δεν μπορεί να διατεθεί υπάλληλος με υπερωριακή απασχόληση για τα πρακτικά. Σε άλλους Δήμους έχουν βρει λύσεις δίνοντας ρεπό ή με μετακινούμενο ωράριο. Θυμόμαστε ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής θητείας, ο κύριος Ζαμάνης, ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ζητούσε την πραγματοποίηση των συνεδριάσεων απογευματινές ώρες, για τους ίδιους λόγους. Τι άλλαξε στη λογική αυτή, πέρα από το γεγονός ότι ο ίδιος πλέον άλλαξε καθήκοντα και «εργάζεται» ως Δήμαρχος;
Περιμένουμε ακόμα από το Δήμαρχο να επιδείξει «φρέσκια» πολιτική κουλτούρα και πνεύμα συνεργασίας. Με την πρακτική αυτή εμμέσως μας αποκλείει. Αυτός είναι διοίκηση, την πλειοψηφία σε όλες τις επιτροπές την έχει, ας μην στερεί και το δικαίωμα να ακούγονται διαφορετικές προσεγγίσεις, στο πλαίσιο πάντα ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Όλοι έχουν να ωφεληθούμε από αυτό.

Ένα θέμα που θίξατε επίσης είναι αυτό με τις μετακινήσεις Δημοτικών Υπαλλήλων, σας κάλυψε η απάντηση της διοίκησης;
Και για αυτό το θέμα αλλά και για έναν αριθμό άλλων θεμάτων έχουμε καταθέσει προς τη δημοτική αρχή περισσότερες από είκοσι ερωτήσεις για θέματα που απασχολούν τους δημότες ή ακόμα και τους εργαζομένους στο Δήμο κι έχουμε πάρει απάντηση εγγράφως για μία και προφορικά στο Δημοτικό Συμβούλιο για άλλες πέντε.
Οι μετακινήσεις υπαλλήλων ή η αναδιάρθρωση κάποιων υπηρεσιών σε κάποιες επιλεγμένες θέσεις ή περιπτώσεις είναι αυτονόητες και λογικές όταν αναλαμβάνει μια νέα διοίκηση, πλην όμως θα πρέπει να γίνονται με τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις και όρους και σε καμία περίπτωση για την εύνοια ημετέρων ή την δυσμένεια «αντιπάλων».
Επειδή υπήρξαν μετακινήσεις και υπήρξε αναστάτωση σε μερίδα υπαλλήλων του δήμου, για το λόγο αυτό ζητήσαμε από τον κύριο Δήμαρχο να μας ενημερώσει, αν υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται σε διαφορετική θέση από αυτή που προβλέπεται, εάν μετακινήθηκαν υπάλληλοι με απόφαση Δημάρχου σε θέσεις τμηματαρχών ή Διευθυντών, χωρίς απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, ή αν υπάρχουν αποφάσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου που δεν έχουν ακόμα εκτελεσθεί.
Η απάντηση του Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο στην σχετική ερώτηση που υποβάλαμε, ήταν ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες και προβλεπόμενες μετακινήσεις βάσει των προσόντων ή της ειδικότητας των υπαλλήλων. Οπωσδήποτε μια τέτοια γενικόλογη απάντηση δεν ικανοποίει ούτε εμάς αλλά ούτε και τους εργαζόμενους. Θα θέλαμε συγκεκριμένη αναφορά σε περιστατικά. Αν έγινε προηγούμενη ενημέρωση των υπαλλήλων, αν έγινε αξιολόγηση και φυσικά αν υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση των αρμοδίων οργάνων.



Τι συμβαίνει με το θέμα του Οικοπέδου στη Δροσιά;
Είναι γεγονός, ότι η βιασύνη της νέας δημοτικής αρχής να αντικαταστήσει το δικηγόρο, που είχε αναλάβει την υπόθεση της αγοράς του οικοπέδου στη Δροσιά επί διοίκησης Αβραάμ Πασιπουλαρίδη από μη ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα να ζημιώσει το Δήμο κατά 160.000€, δημιουργεί σε όλους μια σειρά από εύλογα ερωτήματα.

Γνωρίζουμε όλοι ότι η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και έχει ενημερωθεί και ο Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης κος Λ. Ρακιντζής. Εμείς ως δημοτική κίνηση και κατ’ επέκταση και το Δημοτικό Συμβούλιο, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη και να στήσουμε λαϊκά δικαστήρια. Αυτό που όμως αφορά εμάς και πρέπει να το εξετάσουμε και να το αναδείξουμε, είναι η ύπαρξη πολιτικών ευθυνών -εάν υπάρχουν-  που για εμάς, σαφώς και υπάρχουν. Όταν από λάθη, παραλείψεις ή εσφαλμένες εκτιμήσεις αιρετών, ζημιώνεται ο Δήμος με το ποσό των 160.000€ , ασχέτως εάν ο δικηγόρος που ανέλαβε την αγοραπωλησία έκανε ή δεν έκανε καλά τη δουλειά του,  υπάρχει αυταπόδεικτη πολιτική ευθύνη. Η  βιασύνη του κου Ζαμάνη να πάρει την υπόθεση από τον εξωτερικό δικηγόρο που είχε αναλάβει την υπόθεση και να την ανάθεση στον νομικό σύμβουλο του Δήμου, στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, μόνο αμφιβολίες και ερωτηματικά προκαλεί για τη σκοπιμότητα της ενέργειας αυτής. Εμείς ως «Νέα Πνοή» επιμένουμε ότι το ποινικό μέρος της υπόθεσης αφορά τη δικαιοσύνη αλλά η πολιτική ευθύνη αφορά τον κύριο Δήμαρχο, τον τέως Δήμαρχο Δροσιάς και νυν Δημοτικό Σύμβουλο κο Πασιπουλαρίδη και κάποιους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας κι εκεί θα περιμέναμε την ανάληψη των ευθυνών.

Ποια είναι η θέση σας για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2015;
Το Τεχνικό Πρόγραμμα αποτελεί ένα από τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν το Δημοτικό Συμβούλιο. Στόχος θα πρέπει να είναι ο έγκαιρος και σωστός προγραμματισμός των έργων και των αντίστοιχων πόρων. Βεβαίως αυτό προϋποθέτει συζήτηση και διαβούλευση με όλους τους φορείς, τα Τοπικά Συμβούλια, τις Δημοτικές Παρατάξεις, ιεράρχηση των πραγματικών και άμεσων αναγκών της κοινωνίας και στην συνέχεια την τεχνοκρατική τεκμηρίωση κάθε ανάγκης.  Ειδικά αυτή την περίοδο που βρισκόμαστε σε μεγάλη οικονομική στενότητα.
Δυστυχώς τόσο η διαδικασία, όσο και το Τεχνικό Πρόγραμμα που παρουσίασε η δημοτική αρχή, δεν εκπλήρωναν καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις και για αυτό εμείς ως δημοτική κίνηση το καταψηφίσαμε.
Εντυπωσιακό είναι ότι και στελέχη της δημοτικής αρχής επεσήμαναν τις ίδιες με εμάς παραλείψεις και εν τούτοις το ενέκριναν στη λογική  μιας «τυπικής διαδικασίας» . Παρόμοια πρακτική και τακτική ακολουθούσε και η προηγούμενη δημοτική αρχή και είναι καταγεγραμμένες στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου οι θέσεις και οι αντιδράσεις του κυρίου Ζαμάνη, όταν σαν αντιπολίτευση υποστήριζε τα ίδια με όσα λέμε εμείς σήμερα.
Η έγκριση μιας  λίστας  έργων, ενός ευχολογίου, χωρίς συγκεκριμένη χωροθέτηση, χωρίς αναφορά σε τυχόν υπάρχουσες μελέτες, χωρίς συγκεκριμένες αναφορές σε συγκεκριμένες χρηματοδοτικές δυνατότητες,  υποκρύπτει για εμάς , ένα είδος «λευκής επιταγής» προς την δημοτική αρχή, να προγραμματίζει κατά το δοκούν και ενδεχόμενα και με πελατειακή λογική.
Κατά τη γνώμη μας μια νέα δημοτική αρχή θα έπρεπε να παρουσιάσει την πρώτη χρονιά της θητείας της, ακριβώς επειδή βρίσκεται στο στάδιο της ενημέρωσης και της προσαρμογής,  ένα Τεχνικό Πρόγραμμα με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και με όσα έργα έχουν ολοκληρώσει όλα τα στάδια προμελετών και απομένει το τελικό στάδιο κατασκευής. Θα έπρεπε να παρουσιάσει ένα μικρό σε προϋπολογισμό  Τεχνικό Πρόγραμμα, ρεαλιστικό και πραγματοποιήσιμο. Αυτό το πρόγραμμα θα το ψηφίζαμε.  Τη δεύτερη χρονιά της θητείας της, μια νέα δημοτική αρχή είναι έτοιμη,  ενημερωμένη και με τεχνοκρατική πληρότητα κι επάρκεια μπορεί να παρουσιάσει  μια σωστή πρόταση.

κ. Μπιτάκο τι σημαίνει για εσάς «Δημιουργική Αντιπολίτευση»;
Κύριε Παπαδόπουλε, η δημοτική κίνηση «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο» δημιουργήθηκε 3 μήνες πριν τις εκλογές και δημότες την ανέδειξαν 3η εκλογική δύναμη στο Δήμο μας. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών προχωρήσαμε στην οργανωτική ανασυγκρότηση της κίνησής μας, δημιουργήσαμε της απαραίτητες επιτροπές εργασίας, θέσαμε τους στόχους μας και προσπαθούμε καθημερινά να δημιουργήσουμε ένα φορέα συνεργασίας που να εκφράζει  της δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας μας.
Ο ρόλος μας ως αντιπολίτευση είναι να ελέγχουμε , να παρεμβαίνουμε και να προτείνουμε. Αυτό σημαίνει για εμάς δημιουργική αντιπολίτευση. Ενδεικτικά θα σας υπενθυμίσω ότι σε συνεργασία με όλες τις δημοτικές παρατάξεις θέσαμε από κοινού το πλαίσιο αντίδρασης και αντιμετώπισης του θέματος των πλευρικών διοδίων, καταθέσαμε πρόταση στη δημοτική αρχή για τη δημιουργία Διαπαραταξιακής Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης με σκοπό την επεξεργασία από κοινού προτάσεων και λύσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων κοινωνικών προβλημάτων. Επικροτήσαμε τη δημιουργία του Δημοτικού Σπουδαστηρίου και προχωρήσαμε ένα βήμα μπροστά την αξιόλογη αυτή δράση, με την κατάθεση στη δημοτική αρχή προσχεδίου κανονισμού λειτουργίας και δέσμης προτάσεων για την έγκριση της νέας κοινωνικής δομής. Ψηφίσαμε θετικά στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάθε πρόταση της δημοτικής αρχής που κατατέθηκε εμπεριστατωμένα και  τεκμηριωμένα.
Η φιλοσοφία της δημοτικής μας κίνησης είναι η δημιουργία και η συνεργασία. Μας λυπεί και μας προβληματίζει το γεγονός ότι οι παλαιοί δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις επιδίδονται πολλές φορές σε ανούσιες κόντρες αντεκδίκησης από το παρελθόν, που δηλητηριάζουν το κλίμα. Ελπίζουμε με τον καιρό να επικρατήσει η «φρέσκια» οπτική ματιά.  

Γραφείο Τύπου
«Νέα Πνοή για τον Διόνυσο»
Διεύθυνση Γραφείου: Κανάρη 3 – Άνοιξη 14569
Τηλ: 2132139816
Web Site: www.neapnoidionisos.gr
Blog: http://neapnoidionisos.blogspot.com
Facebook: ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ
Twitter: @Neapnoidionisos